donderdag 29 januari 2015

Stedenbouw les 2

Bij de tweede les van de proeftuin stedenbouw zijn we begonnen om het huiswerk van de vorige keer te bespreken. De kinderen hebben ieder een eigen visie gemaakt voor station Elst. Deze visie hebben ze aan elkaar gepresenteerd. De kinderen hebben allerlei goede ideeën voor het nu nog braakliggende gebied. Voldoende parkeren, niet alleen voor auto’s maar ook voor fietsers, een pretpark, een camping, groen parkje en een restaurant. We kwamen tot de ontdekking dat sommige functies niet zo goed bij elkaar passen (woningen en pretpark naast elkaar) en dat bereikbaarheid ook belangrijk is. Er is wel een weg of pad nodig om bij een gebouw te komen :) Op elke visie stond keurig een legenda. Daarin werd uitgelegd wat de verschillende kleuren, vlekken en lijnen betekenen. We hebben geleerd dat op kaarten normaal gesproken het noorden aan de bovenzijde van de tekening is.


 Opdracht 1: Maak een analyse van een stad naar keuze. Kies eerst de stad die je wilt analyseren en daarbinnen een gebied. Maak een tekening van de infrastructuur. Maak daarna nog een tekening van belangrijke gebouwen en plekken. Bepaal bij elke tekening wat jij belangrijk vindt en teken dat.  Maak een legenda bij de kaarten.
Opdracht 2:  De volgende les presenteer je je tekeningen aan de groep. Heb je onthouden welk gebied je hebt gekozen? Bedenk wat je graag wilt vertellen aan de groep. Hoe vind jij dat de infrastructuur er uit ziet? En wat vind jij belangrijke gebouwen of plekken? Wat kun je zien als je de analysetekeningen op elkaar legt? Kun je de belangrijke gebouwen goed bereiken?
Veel succes!!

woensdag 28 januari 2015

Proeftuin vragen stellen

Les 2 van “de kunst van het vragen stellen” want een goede vraag geeft te denken riep opnieuw veel vragen op. Dat was natuurlijk ook de bedoeling.
Vandaag zijn we aan de slag gegaan met verschillende soorten vragen zoals:
·         Open vragen: vragen met een vragend voornaamwoord meestal aan het begin van de zin. Bijvoorbeeld: Welke kleur is dat? Wanneer vertrekt de trein? Waarom doe je dat zo?
·         Gesloten vragen: Een gesloten vraag begint met de persoonsvorm van het werkwoord en als antwoord kan er ja of nee gegeven worden. Bijvoorbeeld: Heb jij een computer? Maar…….. we hebben ook geleerd dat er nog meer antwoorden mogelijk zijn op een gesloten vraag: Ik weet het niet , misschien, of daar geef ik geen antwoord op.  Het grappig is dat er ook  vragen zijn die op een gesloten vraag lijken maar niet zo zijn bedoeld: Kun je me zeggen hoe laat het is?
·         Binaire vragen: In de binaire vraag zijn de (twee mogelijk) antwoorden in de vraag genoemd. Bijvoorbeeld: Ben je voor of tegen Feyenoord?
·         Strategische vragen zijn vragen waar je het antwoord eigenlijk al op weet, maar je stelt de vraag toch om letterlijk te horen van de ander of hij jou heeft begrepen. Bijvoorbeeld: Mag je hier fietsen? (vraagt de politieagent aan jou als je op de stoep fietst).
·         Reflectieve vragen: Dat zijn vragen die jou (of een ander) helpen om goed over iets na te denken. Bijvoorbeeld: hoe kwam het nou dat ik niet scoorde?
·         Retournerende vragen zijn vragen die een reactie zijn op eerder gestelde vragen. Bijvoorbeeld: Hoe oud ben jij? Retournerende vraag: Waarom wil je dat weten?
Het lukte iedereen goed om bij elke soort vraag ook zelf voorbeelden te bedenken..
Deze week mag iedereen ook weer zelf aan de slag. De opdracht is om goed te luisteren of we vragen voorbij horen komen die we deze week hebben geleerd.  Dit schrijven we dan  op het formulier dat iedereen heeft meegekregen.

Tot volgende week! Dan gaan we aan de slag met ‘doorvragen’ .  Dat lijkt makkelijker dan het is. Bij doorvragen moet je namelijk ook heel goed kunnen luisteren. 

dinsdag 27 januari 2015

rekenmeesters!

Wat hebben jullie afgelopen vrijdag weer lekker zitten werken! We hebben het werk besproken van de vorige keer en we hebben het gehad over de stelling: "De beschaving begint pas wanneer een volk kan tellen". Hier waren de meningen wat over verdeeld, maar uiteindelijk waren we het er toch niet mee eens. Ook nu zijn er immers mensen die niet kunnen tellen, maar wel onderdeel uitmaken van onze beschaving. Ook de mogelijkheid om dingen te ruilen, zonder dat er getallen aan te pas komen werd besproken. Dit is mogelijk, wanneer je allebei tevreden bent met de hoeveelheid van iets. Slim bedacht hoor jongens!
1 van de kinderen had zelf een Duck-rekenstelsel bedacht. Dit gaat uit van 4 vingers aan 1 hand (zoals Donald Duck) en je maakt dan dus gebruik van een 8-tal in plaats van een 10-tal. Hij had er ook tekens bij bedacht en er sommen meegemaakt. Die moeten jullie nu als huiswerk maken voor de volgende keer. Als huiswerk van mij voor de volgende keer hebben jullie de puzzelopdracht: "Het probleem van Einstein" gekregen. Veel succes ermee en tot vrijdag!

Filosofie

Vandaag zijn we gestart met het raden van gezichtsuitdrukkingen. Dit naar aanleiding van de opdracht van vorige week. Het bleek nog niet mee te vallen om een duidelijke mimiek te tekenen en die vervolgens te raden.



Het thema voor deze bijeenkomst was natuur. Wat is natuur? Het bleek een thema te zijn waar we in zo ongeveer in verdronken. Is er dan een moedertje natuur die aan een soort mengpaneel zit en alles aanstuurt? Dat past mooi in de discussie dat God=natuur. Het "is gelijk aan" teken geeft wederkerigheid en dat bleek onoverbrugbaar in ons debat.

Moeder natuur zou iemand kunnen zijn waarvan we niet weten of die er is. Goh....hoe kan nou iemand die niet bestaat dan toch iemand zijn? Het was een zeer boeiende bijeenkomst waarin veel diepgang zat. Het wordt al een echt club filosofen.

De opdracht voor de volgende keer is het maken van een haiku. Dat is een Japanse dichtkunst dat zich kenmerkt door twee criteria:

  • een haiku heeft als onderwerp de natuur
  • een haiku bestaat uit drie zinnen waarbij de eerste zin bestaat uit 5 lettergrepen, de tweede zin uit 7 lettergrepen en de derde zin weer bestaat uit 5 lettergrepen.
  • het hoeft niet te rijmen.

woensdag 21 januari 2015

Stedenbouw les 1

Op woensdag 21 januari zijn we gestart met de proeftuin Stedenbouw. Anna, Isabel, Evy, Lucas K en Marijn zijn enthousiaste leerlingen.
We zijn eerst gestart met een korte uitleg wat stedenbouw is en wat een stedenbouwkundige voor werk doet. Een stedenbouwkundige is een soort architect, maar dan in het groot. De stedenbouwkundig maakt ruimtelijke plannen en adviezen voor dorpen, steden, maar ook voor het buitengebied. Stedenbouw komt namelijk niet van het woord stad, maar van het woord stede. Dat betekent zoiets als plaats of plek. Dus een stedenbouwkundige werkt niet alleen in de stad, maar in alle ruimte om ons heen.

We hebben voorbeelden bekeken van een stedenbouwkundig advies. Hoe moet je een plan beoordelen? Waar moet je op letten? Wat is belangrijk? En welke argumenten kun je geven?
Eerst hebben we gezamenlijk adviezen gemaakt en geoefend met ruimtelijke en functionele argumenten en argumenten in het algemene belang. Daarna heeft iedereen zijn of haar eigen advies gemaakt voor de locatie van het hondenveld, naast het cool nature park. Alle adviezen hebben we daarna besproken in de groep. Iedereen was het roerend met elkaar eens. Deze plannen kunnen echt niet. Onder ander de volgende argumenten zijn genoemd: Het gebouw past niet bij de omgeving, het gebouw is te hoog, waar moet het verkeer dan rijden? Het is te gevaarlijk voor de kinderen die daar lopen. Het hondenveld verdwijnt. Het uitzicht van de woningen aan de overkant wordt beperkt. Er is teveel overlast. De functies passen niet op deze plek in een rustige woonwijk. Het gebouw is lelijk, de kleur past er niet bij. Er moet een tunnel komen voor het verkeer en een parkeergarage voor de auto’s.

Kijk maar eens op onderstaande beelden en oordeel dan zelf; hebben de kinderen gelijk?



Het advies

Rekenmeesters!

De proeftuin rekenmeesters is afgelopen vrijdag, 16 januari van start gegaan. De groep bestaat uit 4 heren, dus dat sluit mooi aan bij de naam "rekenmeesters!" Het is een gezellige groep en we zijn met veel enthousiasme van start gegaan.
We zijn deze proeftuin begonnen met een kaarttruc, waarbij je goed moest hoofdrekenen. Daarna hebben we de truc besproken en mochten de kinderen proberen te bedenken hoe de truc eigenlijk werkt. Daar waren de meningen nog wat over verdeeld!
Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met een aantal opdrachten die gaan over het ontstaat van onze getallen. Weten jullie dat de eerste "tellers" zo'n 5000 jaar geleden leefden en dat zij woonden in het huidige Irak? Zij werden de Babyloniërs genoemd en zij zijn de uitvinders van het "spijkerschrift". Ze ruilden hun voorraden met elkaar en om dit goed bij te houden schreven ze streepjes en rondjes in natte klei. Deze manier van schrijven lijkt een beetje op de vorm van spijkers, vandaar de naam: "spijkerschrift".
Voor volgende week is het huiswerk: de opdrachten uit het mapje afmaken.
Tot volgende week!

gezond gedrag les 2

'Vandaag begonnen we met de presentaties over de organen. Het was i.h.a. goed voorbereid en goed begrijpelijk opgeschreven, leuk en leerzaam. Hierna moest er een mindmap gemaakt worden met als middelpunt 'GEZONDHEID'. Dat bleek nog niet mee te vallen, wat komt er bij kijken, wat is gezond gedrag, hoe blijven we gezond, hoe zorgen we dat we niet ziek worden? Niet roken, geen drugs gebruiken, gezond eten en sporten kwam vanzelfsprekend naar voren, maar het bleek lastiger e.e.a. wat breder te bezien: in hoeverre heeft geld ermee te maken? en politiek? gezondheidszorg? Hygiene (leuk verhaal van Semmelweis...)? En zo belandden we ook bij Ebola: wat zou je moeten doen als minister van ontwikkelingssamenwerking? Wat zou helpen de epidemie in te dammen? Moet je westerse mensen met Ebola naar huis vervoeren? En wat zeg je als het jouw tante betreft? Genoeg stof voor discussie en om over na te denken.... Hopelijk hebben de kinderen meegekregen dat ze dingen in grotere perspectieven moeten zien, en dat er bijvoorbeeld bij een Ebola-epidemie in Afrika, ook protocollen worden geschreven voor de Huisartsenpost in Arnhem....

Het huiswerk voor volgende week: iedereen heeft een briefje gekregen met daarop een ziekte, die ziekte moet volgende week uitgebeeld worden en door de anderen (de dokters) worden geraden. Hopelijk komen we ver met gezond verstand...'



Gezond gedrag, les 1

Nils, Simon, Fenna, Sophie en Julia gaan de komende weken aan de slag met 'medische materie': de proeftuin 'GEZONDHEID'! Van te voren had ik hen gevraagd wat ze verwachtten van de proeftuin en of ze iets speciaals aan bod wilden laten komen, maar dat bleken lastig vragen...
'Gezondheid' is een breed begrip waarbinnen we aan de slag gaan met onderdelen van het menselijk lichaam, maar ook kleine stukjes uitgediept worden waarbij sociale aspecten ook aan bod komen, ethische vragen en pure natuurkunde (het oog!). Deze eerste bijeenkomst (13/1) ging het om een kennismaking met het menselijk lichaam: wat weten we er al van en waar zitten zoal de organen in het lichaam. En nog uitgebreider: wat doen deze ongeveer? Een vraag riep bij elke leerling al weer tig andere vragen op, dus regelmatig moesten ze bij de les worden gehouden... In boeken en met een anatomisch model wat uit elkaar kan werd e.e.a. toegelicht. Iedereen deed enthousiast mee en allemaal realiseerden ze zich dat het lichaam toch wel erg ingewikkeld in elkaar zit en dat het wonderlijk is dat alles meestal gewoon goed gaat daar van binnen.
Het huiswerk werd besproken (verplicht!) en voor de komende week houdt dat in dat ze over een orgaan een klein spreekbeurtje moeten voorbereiden. Denk hierbij aan het feit dat het begrijpelijk moet zijn voor jezelf en ook voor je publiek! Nils koos er voor wat te vertellen over het oor en pakt het haar er ook bij, Julia denkt na over het hart, Sophie bespreekt de schildklier, Simon de alvleesklier (vast met het liedje van Hans Teeuwen...) en Fenna bespreekt de longen.

Ik ben benieuwd...

dinsdag 20 januari 2015

Filosofie

Het thema voor deze week was gedachten. Kun je andermans gedachten lezen? Hoe doe je dat dan? Zijn er ook gedachten die je niet aan een ander wil geven? Dan noemen we een geheim? Hoe doe je dat dan, een geheim bewaren.


Een paar treffende uitspraken van de kinderen:


"Als je het dagboek van iemand leest, dan steel je zijn gedachten."
"Een geheim staat niet voor de voordeur, maar bij de achterdeur."


De opdracht voor volgende week is om twee keer een gezicht te tekenen waarvan je de gedachten zou kunnen lezen. Gaan we dat volgende week samen proberen.

dinsdag 13 januari 2015

Filosofie

Tijd


Vandaag zijn we gestart met de filosofische gesprekken met kinderen uit groep 4 en 5. Het thema dat vandaag centraal stond was tijd. Ondanks dat het best moeilijk was om het geduld op te brengen om goed naar elkaar te luisteren, ontstond er een bijzonder boeiend gesprek. We vonden het erg lastig om tijd te benoemen. Al gauw kwamen we op getallensystemen uit die gebruikt worden om tijd te duiden. Want is tijd dan oneindig? En als het eindig is wat is dan het laatste getal?


Mooie uitspraken kwamen voorbij:


"Morgen kan niet altijd vandaag zijn."
"Morgen doet de natuur."


Onze voorlopige conclusie is dat tijd een illusie is en dat het eigenlijk niets is.


En ondanks dat het een illusie is hebben we toch weer volgende week dinsdag om 10.45u afgesproken.