dinsdag 23 juni 2015

Begaafdheidsspecialist

Gonneke heeft gisteren haar studie Begaafdheidspecialist afgerond. 
Van harte gefeliciteerd. We zijn trots op haar.


woensdag 10 juni 2015

afsluiting bruggen

Hoi allemaal,
Hier voor de laatste keer een berichtje van de proeftuin “bruggen”. In de laatste les hebben we de verschillende bruggen die door de kinderen waren gebouwd met rietjes, bekeken. Zo was er een boogbrug, een vakwerkbrug en een ophaalbrug. Wat hebben jullie dat knap gemaakt zeg! We hebben besproken wat de sterke punten van de verschillende modellen waren en in welke situatie een bepaald type brug het beste past. Daarbij kun je denken aan de afstand die overbrugd moet worden, maar ook of de brug vaak open en dicht moet kunnen. Ook hebben we het plannen, uitvoeren en samenwerken met elkaar besproken en ideeën verzameld over wat handig zou zijn in de toekomst. Tot slot hebben we deze proeftuin geevalueerd en mochten alle kinderen aangeven wat ze goed vonden en wat beter zou kunnen. Daarbij gaven jullie aan de ‘doe’activiteiten erg leuk te vinden, waarbij je veel kon samenwerken en overleggen. De huiswerkopdrachten waren voor sommige kinderen wat lastig, omdat ze te weinig tijd hadden in de klas om daaraan te werken. Bedankt allemaal voor jullie inzet en plezier, ik vond het erg leuk om deze proeftuin te begeleiden en ik wens jullie nog veel succes bij de rest van het schooljaar!

Groetjes,

Juf Ingrid



woensdag 3 juni 2015

Piep is back!

Mimi, de Engelse juf, is op vakantie dus piep werd vandaag door juf Gonneke gegeven. We hebben een opdracht gemaakt met de cijfertekening. 

dinsdag 2 juni 2015

Kunstgeschiedenis

De kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 die de proeftuinen mogen meemaken krijgen momenteel op maandagmorgen les van mij omtrent Kunstgeschiedenis. Mijn naam is Wout Schouten en ik ben een ex-leerkracht van De Wegwijzer en sinds 2008 met pensioen. Ik heb kunstgeschiedenis gestudeerd en vind het ontzettend plezierig om deze kinderen allerlei zaken van de kunst op hun niveau duidelijk te maken en te laten beleven. Na een algemene inleiding komen de prehistorische kunst, Egyptische, Griekse en Romeinse kunst aan bod. Met behulp van de computer maken de kinderen ook kennis met Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh . De kunst uit de Middeleeuwen en de Renaissance en de Moderne tijd worden eveneens summier behandeld.


woensdag 20 mei 2015

De laatste Piep leert lezen buiten de klas




We hebben het verhaaltje gelezen en de doe-opdracht was; maak een tekening over wat Piep ziet als hij net uit het ei komt.
Volgende week start er voor deze groep leerlingen Engels onder leiding van een native speaker. 

maandag 11 mei 2015

Nieuwe proeftuin

Na de meivakantie op maandag 18 mei start de nieuwe proeftuin kunstgeschiedenis onder leiding van Wout Schouten. 

dinsdag 28 april 2015

Piep is op Kamp

Deze week geen Piep, na de vakantie zie ik jullie weer op woensdag. Juf Gonneke gaat op kamp met groep 8 vandaag.
Fijne vakantie

woensdag 22 april 2015

Piep leert lezen

Vandaag stond in het teken van doolhoven. Piep, het kleine kuiken komt net uit het ei,  we moesten hem helpen door het doolhof naar huis. Eerst hebben we een werkblad van een doolhof gemaakt, daarna kwam de echte hersenkraker. Maak nu zelf een doolhof. Welk plan maak je daarvoor in je hoofd? Wat heb je nodig? Wat weet je al van een doolhof? Sommige kinderen waren wel eens in een levensgroot doolhof geweest. Er lopen dan allerlei verschillende paden, maar soms loop je vast. 
Niet iedereen had dezelfde tactiek, Bibian en Julyen tekenden eerst de goede weg en daarna allemaal nepwegen, Ruben is heel precies begonnen beneden en maakte de echte en doodlopende wegen tegelijk. Wat je nodig hebt is ruitjes papier en een grijs potlood en dan steeds rechte lijnen maken met een opening voor een nieuwe weg en als laatste had je wat geduld geduld nodig. Grote stappen, snel thuis werkt niet bij deze opdracht, dan wordt het doolhof veel te makkelijk.








woensdag 15 april 2015

Piep leert lezen

 
Vandaag was het de eerste les van het nieuwe verhaaltje.
Er was groot nieuws want er is een kuiken uit het ei van Kuuk en Tok gekropen. Het kuiken heet Piep. De kinderen vroegen zich af wie de verhaaltjes over Kuuk en Tok heeft geschreven, ze dachten dat ik die had gemaakt, maar helaas, dat is niet zo. De schrijfster is Eleonoor van Gerven. Op google hebben we opgezocht hoe ze eruit ziet. Jochem had een mevrouw met lang blond haar verwacht, "ze zag er heel anders uit dan ik dacht". Waarom denk je dat, vroeg ik, dat had hij gehoopt....
Verder hadden we een zitles, eerst lezen en daarna de vragen beantwoorden. Een van de vragen ging over een denkwolk. Wat teken je in een denkwolk? Precies, waar je aan denkt. Dus als er dan een vraag komt over wat Kuuk denkt, kijk je naar de.....






dinsdag 14 april 2015

Bruggen bouwen les 2

Hoi allemaal,

Hier weer een berichtje vanuit de proeftuin Bruggen. Nadat we tijdens de eerste les vooral bezig zijn geweest met het bouwen van een brug met papier, hebben we tijdens de tweede les geoefend met slimme vragen stellen. We hebben een placemat gemaakt, waarbij steeds 4 kinderen samen op moesten schrijven waar ze aan dachten bij het woord "bruggen". Daarna werd het blad gedraaid en mocht de buurman of buurvrouw 'slimme' vragen stellen  over wat was opgeschreven. Als afsluiting heeft iedereen verteld waar hij mee bezig is in de klas. De kinderen hebben een keuze gemaakt uit de opdrachten die in het projectboekje over Bruggen staan en mogen hier in de klas aan werken.

In de derde les zijn we verder gaan met de opdrachten uit het boekje en hebben we kritische vragen gesteld over de verschillende projecten waar iedereen mee bezig is in de klas.  Dit kunnen jullie al heel goed, want het is best lastig om goed te luisteren naar wat de ander precies bedoelt. Op deze manier hebben jullie elkaar weer aan het denken gezet en hopelijk kunnen jullie nu allemaal weer verder met de opdrachten in de klas.

Voor deze les moesten jullie quizvragen bedenken naar aanleiding van twee filmpjes op SchoolTV. Deze hebben we opgehangen door het lokaal en binnen 5 minuten moesten jullie 5 vragen kiezen en beantwoorden. Jullie hadden goeie vragen bedacht! Daarna mochten de makers de antwoorden beoordelen en konden er punten worden verdiend. Er was zelfs 1 iemand die alle vragen goed had!

Voor volgende week hebben we groepjes gemaakt om bruggen te gaan bouwen van rietjes. De keuze voor het ontwerp is gevallen op een boogbrug, een vakwerkbrug en een ophaalbrug. Succes met de voorbereidingen en tot volgende week!

groetjes,
Juf Ingrid

Bruggen bouwen les 1

Op vrijdag 20 maart is weer een nieuwe proeftuin van start gegaan. Deze heeft als thema: Bruggen.
Deze eerste bijeenkomst hebben we vooral geëxperimenteerd. Want hoe bouw je nu een stevige brug? Jullie kregen 10 minuten de tijd om via de zoekopdracht: "Hoe bouw je een brug" ideeën te verzamelen over dit onderwerp op de computer. Daarna moesten jullie in tweetallen met 6 velletjes A4 papier een zo stevig mogelijke brug bouwen. Dat viel nog niet mee! Er werd druk overlegd en uitgeprobeerd en uiteindelijk hadden jullie na ongeveer een half uur allemaal een prachtige brug gebouwd. Het eindresultaat is te zien op de foto, bravo!

Maar ja, hoe kom je er nou achter wie de stevigste brug heeft gebouwd? Dat lukt maar op 1 manier.... uitproberen natuurlijk! Eerst met een bakje met flessendoppen, toen een halve verffles, een hele, 2 volle verfflessen en uiteindelijk met 1 hele zware rol papier hadden we een winnaar: De donker groene brug van Harmen en Nils was het stevigst. Goed gedaan jongens!
Ook hebben we nog even gesproken over welke factoren nou van invloed zijn geweest op de stevigheid. De belangrijkste ontdekking was wel de driehoekige vorm. Dankzij deze vorm is het mogelijk om veel gewicht te dragen, zonder dat de brug instort.

Aan het einde van de les hebben jullie allemaal een mapje meegekregen met informatie over dit onderwerp en allemaal opdrachten. Het huiswerk voor de volgende keer is om deze informatie door te lezen en 1 opdracht uit te kiezen die je wilt gaan maken. Heb je voldoende tijd, dan mag je alvast beginnen met het maken van die opdracht.
Tot volgende week!

Groetjes, 

Juf Ingrid

maandag 13 april 2015

Hongaars! les 5

Tijdens de vijfde les hebben we bezoek gehad uit Hongarije. Mijn nichtje, Eszter is bij ons langs geweest. Iedereen heeft zich goed voorbereid en de hele les is besteed aan vragen stellen. Sommige antwoorden waren zo onverwacht dat er meer uitleg nodig was.
De "vraaguur" is trouwens niet voor niets geweest. De bedoeling is dat de kinderen van de proeftuinen een verhaal schrijven als eindopdracht.
De titel van het verhaal is: Interview met Eszter. Hierbij moeten ze de vragen en de antwoorden van Eszter in een verhaal gieten en waar mogelijk, uitbreiden met extra informatie die we tijdens de afgelopen lessen hebben behandeld.
Ik verwacht schitterende verhaaltjes gebaseerd op het getoonde enthousiasme tijdens de les.


donderdag 9 april 2015

Proeftuin Engels

Al een paar weken komen enkele kinderen uit groep 3 en 4 naar de proeftuinen Engels. Ontzettend leuk om te zien dat de kinderen steeds meer durven. Wanneer we een tekening of oefening op papier hebben gemaakt, weten de kinderen al heel goed hoe ze hun naam er netjes boven kunnen zetten. Er wordt dan keurig op het blaadje geschreven: I am..... of:  My name.....
Tijdens de proeftuin Engels proberen we zo veel mogelijk Engels te spreken én te antwoorden. Dat is soms best lastig, maar met wat hulp komen we er altijd uit.  We weten ondertussen al hoe veel kleuren in het Engels heten. Ook kunnen we onze lichaamsdelen goed benoemen. Tijdens de les met de lichaamsdelen kwamen we erachter dat je soms een woord niet kent, maar wanneer je goed luistert je toch kunt horen wat het woord in het Nederlands is. Het blijkt dat de talen best wel op elkaar lijken. 

woensdag 8 april 2015

Piep voor kleuters

Vandaag was de laatste keer dat we het stukje gelezen hebben over Kuuk en Tok die een ei vonden. Iedereen kent de woorden nu al zo goed dat we het achter elkaar op een mooie toon kunnen voorlezen. De moeilijkheid zit dan in het goed geconcentreerd blijven en dat je precies op het goede moment jouw zin voorleest zodat we met elkaar een mooi verhaal krijgen.
De opdracht van vandaag was speel een toneelstukje.
We lazen de opdrachtkaart en hebben tweetallen gemaakt en jullie gingen samen een verhaal bedenken. Na een aantal minuten heb ik jullie weer bij elkaar geroepen, het was wel erg veel lawaai en zag nog weinig verhaal ontstaan. Niet iedereen kon zich precies voorstellen wat een toneelstuk is dus hebben we op de computer wat filmpjes van kindertoneelstukken gekeken en gepraat over de maandvieringen waar ook altijd toneelstukjes in zitten.
Daarna gingen jullie uiteen, de opdracht was, spreek af wie er in het verhaal meespeelt en waar het verhaal zich afspeelt.
Na de tweede oefenronde gingen we op het podium het minitoneelstuk spelen.
Hierbij de foto's van de de shoppende Kuuk en Tok bij de boekenwinkel, de twee kippen in de wei en de paashaas en de kip.











woensdag 25 maart 2015

Piep, voor kleuters

Vandaag gingen we na het stukje lezen, verder met het bouwen van een hok voor Piep.

Maar niet zomaar een hok, nee met houten blokjes én Piep wilde 2 dezelfde hokken.

De opdracht was, bouw een hok achter een scherm, en vertel het kind tegenover je hoe jouw hok eruit ziet en geef zo duidelijk mogelijk de opdracht zonder dat je kijkt. Dus enkel met vragen en antwoorden een bouwwerk namaken. Daarvoor moet je heel duidelijk een opdracht kunnen geven maar ook heel precies kunnen luisteren en niet na een halve zin al je blokje ergens neer zetten.
Dit was een moeilijke oefening, we hebben later gepraat, hoe kun je de oefening makkelijker maken (minder blokjes gebruiken, tussendoor controleren of de opdracht begrepen is, alleen vierkante blokjes gebruiken). Hoe wordt het moeilijker? Vooral de rechthoekige blokjes kunnen op 3 manieren worden gebruikt, je moet dan over 3 kanten wat zeggen.
Een pittige opdracht, de foto's laten ook zien, betrokken gezichten, we gaan dit over een paar weken nog eens doen.


Engels groep 3 en 4

Vandaag is onder leiding van Rina Kazimierczak (de oma van Noa) begonnen met de proeftuin Engels
voor groep 3 en 4.

Als eerste kwam jezelf voorstellen aan de orde, in het Engels natuurlijk.

Daarna een Engels boekje "NO!". Een eigenwijs beertje die niet alles wil wat zijn moeder wil. Het thema was oefenen met de kleuren.




woensdag 18 maart 2015

Schaken les 1

De foto´s!

Piep Leert Lezen

Vandaag stond in het teken van de eieren afmaken en de dieren die daaruit komen. We moesten even hard doorwerken om dat voor elkaar te krijgen. Toen ieder zijn ei in een plastic mapje had geschoven en we weer opgeruimd hadden, hebben we de tekst van dit onderwerp nog een keer met zijn allen in koor gelezen. We speelden daarna het spelletje, raad mij woord.Ik neem dan een woord in mijn gedachten en de leerlingen moeten raden welk woord. Met behulp van slimme vragen kan je snel te weten komen welk ik in hoofd heb. We hebben afgesloten met vooruit kijken naar de volgende opdracht, bouw met blokjes een hok voor Piep en Kuuk. Natuurlijk komt er nog wel een extra moeilijkheid bij kijken, één leerling geeft de opdracht en de ander moet zonder dat hij het voorbeeld ziet het hok na bouwen op aanwijzingen van de ander.

De eieren van Julia en Ruben. Kunnen jullie zien welk ei eruit het ei kruipt?  (foto's staan op zijn kop, excuus)

Hongaars Les 2

Vandaag hebben we over getallen gesproken.
De les begon met een terugblik: wie herinnert zich nog op de eerste les?

De meeste kinderen hebben de 'vagyok' (ik ben) genoemd. En nog verschillende woorden afhankelijk van hun interesse. Voor de tweede les heb ik een korte dialoog voorbereid met terugblik en ook als voorbereiding voor vandaag, want vandaag hebben we over getallen gesproken. Iedereen noemde een voorwerp die hij of zij wilde kopen; onderwerpen zoals nadrág (broek), sültkrumpli (friet), ház (woning) of lego hebben de kinderen gekozen. Dan hebben we ook de namen van de winkels genoeteerd waar je deze voorwerpen kunt kopen. Ik vond dat je de ingatlanközvetítő iroda (makelaar) niet per se hoefde te noteren. Verder was interessant dat je in Nederland eerder in tientjes telt als over de prijzen praat maar in Hongarije gauw over tízezer (tienduizend) forint moet denken met dank aan de wisselkoers.

vrijdag 13 maart 2015

Piep leert lezen

Alweer een aantal weken komen er 5 kleuters in mijn kantoortje op woensdagmorgen, dit zorgt voor een gezellige drukte. We werken met "Piep leert lezen". Deze kleuters zijn al een eindje op weg met het technisch leesproces en kunnen zelf woordjes schrijven. We beginnen altijd met het verhaaltje, dit is meerdere weken hetzelfde daarna praten we erover, want het lezen is knap maar begrijp je ook wát er staat. De kinderen moeten dan bijvoorbeeld na vertellen in je eigen woorden wat ze gelezen of gehoord hebben, of een vraag bedenken bij het verhaaltje. Daarnaast werken we aan een opdracht. Via opdrachtenkaarten worden er gevarieerde werkvormen gekozen bij het onderwerp van het verhaaltje.
Het thema van het verhaaltje waar we nu aan werken is dat Piep en Kuuk (de hoofpersonen) vinden een ei. De kinderen hebben afgelopen woensdag gepraat welke dieren uit een ei komen, Jochem had thuis al een lijstje gemaakt, en we konden eigenlijk geen andere dieren meer bedenken. Ieder koos daarna een dier om uit het ei te laten kruipen.
Maar als je een mug kiest, hoe ziet dan het ei van een mug eruit? En komt er direct een mug uit een ei? Gelukkig staat er ook een computer en vinden we via Google de juiste plaatjes zodat we antwoord op onze vragen vinden. Dit is een onderzoekende houding ontwikkelen!

Volgende week maken we de eieren en de dieren af en beginnen we met de volgende opdracht.
eitjes van de mug
 

dinsdag 10 maart 2015

Hongaars les 1

Het was spannend, de eerste les!
We hebben vandaag uitgebreid naar de online woordenboek gekeken van google translate.
Het was leuk, de kinderen waren enthousiast, meedenkend maar ook kritisch.
Ze weten inmiddels dat Szia in Hongarije Hoi betekent, dat Magyarország in het hongaars Hongarije betekent en we hebben gelachen over het woord 'domb' die heuvel betekent maar zoals je kunt raden, een andere betekenis in het Nederlands heeft.

Ik heb huiswerk meegegeven: zoek tien woorden op in het woordenboek, noteer ze en probeer hiervan vijf te onthouden.


Afsluiting Stedenbouw


Bij de laatste les proeftuin stedenbouw zijn we naar de gemeente Overbetuwe geweest. Daar hebben de kinderen hun plannen gepresenteerd aan de wethouder Jan van Baal en de stedenbouwkundige van de gemeente Reinoud Keesmaat.
We werden heel officieel ontvangen. Gelukkig was er limonade voor de kinderen en hoefden ze geen koffie te drinken ;)
De kinderen hadden allemaal heel hard gewerkt. Er waren prachtige tekeningen, een echte maquette en ook prachtige 3D modellen gemaakt in minecraft op de i-pad.
Ze waren allemaal erg onder de indruk van het werk van de kinderen. Ook de journalist en fotograaf van de Gelderlander. De volgende dag stond er een prachtig artikel in de krant waarin de plannen beschreven werden. Dat is nog eens een groot compliment!
En voor de kinderen: jullie zijn allemaal dik geslaagd!


woensdag 4 maart 2015

Stedenbouw les 5


Iedereen heeft weer hard gewerkt en goed zijn best gedaan op de ontwerpen. Er zijn parkjes bedacht, woningen, een supermarkt en overdekte hal met vrijetijdsfuncties, een motorcrossbaan (maar dan wel elektrisch vanwege het lawaai) en een Thomashuis. Elst wordt zo weer een stuk mooier! Iedereen gaat nu hard aan de slag met het huiswerk. De laatste les gaan we onze ontwerpen presenteren aan de gemeente Overbetuwe. We gaan op de fiets, onder begeleiding van school uiteraard.
Verzamelen jullie je woensdag uiterlijk om 8:30 uur buiten bij de ingang van de school (de gele deur). We vertrekken gelijk om 8:30 uur, dus wees op tijd bij de deur!

Huiswerkopdracht week 5

Opdracht 1: Zorg dat je ontwerp voor de locatie Nieuwe Aamsestraat/ Colosseum er goed uit ziet !
Je hebt een ontwerp gemaakt voor les 5. Je hebt ook tips gekregen om je ontwerp beter te maken tijdens les 5. Zorg ervoor dat je een mooi en presentabel ontwerp hebt om volgende week te laten zien!
·         Zorg ervoor dat je je tekeningen netjes bewaard. Dus netjes opgerold met een elastiekje erom!
·         Je tekening moet er mooi uitzien. Dit kun je doen door met kleur te werken. Als je met stiften kleurt, doe dat dan op de achterkant van je transparante tekening. Dat ziet er namelijk netjes uit. Met kleurpotloden kun je gerust de voorzijde kleuren.
·         Maak de belangrijke lijnen in je ontwerp met een zwarte stift. Bijvoorbeeld de buitenste lijnen van gebouwen. Dan springt je ontwerp er wat meer uit.

Opdracht 2: Werk een deel verder uit!
Kies wat je verder uit wilt werken. Wil je juist een gebouw ontwerpen, of een park, een plein of een hele straat met gebouwen?
Je kunt het op verschillende manieren uitwerken:
·         Je zoekt op internet één of meerdere afbeeldingen van een mooi park of gebouw dat je heel goed op deze plek vindt passen. Je print deze afbeeldingen uit en je plakt dit op een liggend wit of transparant A3 vel. Je schrijft er boven: Referentie. Dat betekent dat je refereert (verwijst)  naar het ontwerp. Je vindt dat de gebouwen of parken of pleinen die je hebt opgezocht goed op deze plek passen, een goede referentie zijn.  Je kunt uitleggen waarom je dat vindt.
·         Maak je ontwerp in 3D (drie dimensionaal). Dit kan bijvoorbeeld in minecraft. Dat betekent wel dat je volgende week een i-pad of tablet mee moet nemen naar school (en de gemeente). Dus overleg dit eerst met je ouders!!  Je mag ook foto’s maken van wat je in minecraft hebt gemaakt, deze foto’s printen en op een wit of transparant liggend A3 vel plakken. Schrijf boven je tekening: Ontwerp in 3D.

Veel succes!!
PS: Vergeet niet volgende week woensdag met de fiets naar school toe te komen.


woensdag 25 februari 2015

Les 5 van de kunst van het vragen stellen

Les 5 van “de kunst van het vragen stellen” want een goede vraag geeft te denken met als onderwerp:  AFvragen (ik vraag me af…..) en hypothetische vragen.
Nadat we nog een keer goed geoefend hebben met de nepvragen van vorige week  hebben we een Klokhuisspecial over hersenen gekeken.  De link met ‘vragen’ is dat we ons direct van alles AFvragen als we bijvoorbeeld iets horen, ruiken, proeven, voelen en in dit geval zien. Deze vragen kunnen we onszelf dan stellen maar misschien stellen we ze ook aan een ander. Elke vraag riep weer een nieuwe vraag op. Vandaag ging het dan ook niet om de antwoorden (want die hadden we meestal niet) maar vooral om het bewust worden van wat we ons afvragen.
Hypothetische vragen
Vervolgens hebben we geleerd wat hypothetische vragen zijn. Een hypothetische vraag heeft een vooronderstelling in zich  om de fantasie aan het werk te zetten of om een denkproces bij de ander op gang te brengen. Voorbeelden:
  • Stel dat de wereld vierkant zou zijn, wat zou er dan gebeuren?
  • Wat zou je doen als je morgen miljonair zou zijn?
Je fantasie gaat aan het werk en we hebben dus ook kunnen lachen om de bijzondere vragen en antwoorden die dan uit ons brein naar boven komen.
Volgende week alweer de laatste les. Al het geleerde zal dan nog een keer de revue passeren en natuurlijk sluiten we het feestelijk af.
Huiswerk
Deze week moeten iedereen aan verschillende mensen een hypothetische vraag stellen. Je schrijft op welke vraag je hebt gesteld en aan wie. Je mag vervolgens omschrijven hoe de ander reageerde.


stedenbouw les 4

Tijdens de 4e les hebben we eerst het huiswerk van de vorige keer besproken. Iedereen heeft twee kaarten gemaakt, één van de eigen slaapkamer en één van de route van huis naar school. Dat was nog best moeilijk. De opdracht was om het uit het hoofd te tekenen. De slaapkamers zagen er in ieder geval erg opgeruimd uit op tekening. Soms was de schaal goed, maar soms ook was het niet helemaal in verhouding. Het valt nog niet mee om zomaar uit je hoofd te tekenen. We hebben de slaapkamers naast elkaar gehangen op het raam en gepresenteerd aan elkaar.

De route van huis naar school was ook geen gemakkelijke opdracht. Hoe maak je een kaart waar genoeg informatie op staat zodat je tante of nichtje die op bezoek is je school kan vinden met behulp van de kaart die je gemaakt hebt? Dan is niet alleen de route belangrijk, maar ook herkenningspunten en andere informatie zodat je precies de goede route kunt lopen.

De rest van de les hebben we alvast besteed aan de volgende opdracht: Het maken van een ontwerp voor de braakliggende locatie in de hoek Nieuwe Aamsestraat/ Colosseum. We hebben op luchtfoto’s gekeken en op een ondergrond. We hebben nog even de schaal herhaald omdat dit toch wel moeilijk is. Schaal 1:500 betekent dat 1 centimeter op tekening in werkelijkheid 5 meter is. Verder hebben we wat standaard ontwerpmaten besproken. Een haakse parkeerplaats is bijvoorbeeld 5 meter diep en 2,5 meter breed. De weg is dan 6 meter breed.

De volgende les gaan we verder met de ontwerpen om te zorgen dat het echt goede ontwerpen worden. Tijdens de laatste les gaan we namelijk de ontwerpen presenteren aan de gemeente Overbetuwe!
Neemt iedereen de volgende les al zijn tekeningen tot nu toe mee? Als je die nog hebt tenminste. Dan kunnen we die misschien ook nog gebruiken tijdens de presentatie.

  

Huiswerkopdracht week 4
Opdracht: maak een stedenbouwkundig ontwerp voor de locatie Nieuwe Aamsestraat/ Colosseum
Je hebt een luchtfoto en een ondergrond gekregen van de locatie schaal 1:500. Deze heeft de gemeente Overbetuwe beschikbaar gesteld. Denk goed na over deze locatie. Analyseer de locatie. Hoe groot is de locatie? (opmeten!!) Wat staat er om heen? (Welke functies en hoe hoog zijn de gebouwen ongeveer?) Wat is er nu te vinden op de locatie? (kijk op de luchtfoto).
Daarna ga je nadenken wat er op deze plek goed past. Wat vind jij een goede invulling voor deze locatie? Welke functies passen hier? Hoe hoog mogen de gebouwen zijn? En het groen?
Nu ga je een ontwerp maken op schaal 1:500. Leg een transparant over de luchtfoto en maak een ontwerp.
De volgende les presenteer je je ontwerp. Veel succes!!


Gezond gedrag les 6

'Blijkbaar was het ondanks 2x uitleggen niet helemaal duidelijk geweest dat iedereen voor zich 10 minuten spreektijd kreeg om de anderen 'onderwijs' te geven... Fenna en Nils hadden wel een mooie presentatie gemaakt en hielden een spreekbeurtje over respectievelijk 'Emoties' en 'Zenuwen', we zijn weer heel wat wijzer geworden op dit gebied. Sophie had een korte quiz gemaakt met verschillende soorten vragen over gezond gedrag, Simon een kleine presentatie over de hersenen en Julia gaf een samenvatting van wat de revue is gepasseerd bij deze proeftuin de afgelopen weken. Al met al wel weer voldoende stof voor discussie en aanvulling op de gegeven informatie. Zo hebben we het gehad over de receptoren van zenuwcellen, waar je gebruik van kan maken bij bepaalde geneesmiddelen waar stofjes in zitten die ook op die receptoren kunnen aangrijpen en zo gedrag (roken bv.!) kunnen beïnvloeden. De tijd vloog dus het was al snel tijd voor de evaluatie: wat waren de leukste onderwerpen, wat hebben de kinderen gemist of zouden ze graag anders willen zien?  Er werd benoemde dat de opdrachten soms wel wat moeilijker mochten, maar aan de andere kant dat er op school niet altijd genoeg tijd was om e.e.a. goed uit te voeren. Tevens mochten er wat meer doe-dingen in de proeftuin, meer 'spelletjes', meer actie. Voor de rest was het leuk en leerzaam. Ik heb Fenna, Julia, Nils, Simon en Sophie zelf ook nog feedback gegeven, ik heb ze bedankt voor hun inzet en inbreng.



Gezond gedrag les 5

'Dit keer hadden we het over 'spoed' in brede zin. Het was de bedoeling dat iedereen een situatie schetste waarvan je kon zeggen 'dit is een spoedgeval'  en dat we dan samen gingen kijken wat te doen. Ebola kwam zelfs nog aan de orde bij Simon, maar dat was nou niet echt een spoedsituatie waar we wat mee konden... Een aantal principes kwamen aan de orde, zoals: 'EIGEN VEILIGHEID EERST!' Dit mag je bij een spoedsituatie nooit uit het oog verliezen! En wat kan je zelf doen, en wat moet je aan professionele hulpverleners overlaten? Wat gebeurt er als je 112 belt? En wat kost een ambulanceritje eigenlijk? Wie betaalt dat? Hoe laat je weten waar je bent als je 112 belt en je op de snelweg zit? Samen kwamen we een heel eind met huis-tuin-en keukenmiddelen om een arm te spalken (pollepel/spatel of opgerolde krant en een theedoek voldoen...), een theedoek is ook handig voor het afbinden van een heftig bloedend been bijvoorbeeld. Het ABCDE-principe is aan de orde geweest: is de ademweg vrij? ademt iemand nog? heeft hij nog hartslag? En toen was het tijd voor het echte werk: de reanimatie. Een reanimatiepop en een korte instructie en iedereen mocht proberen, dat viel nog niet mee! Je moet een hoop kracht zetten en op de juiste plek drukken... Waarom precies daar? Wat doe je eigenlijk met reanimeren? Voldoende vragen met dito antwoorden... Ook de AED is even gedemonstreerd, het is een apparaat wat duidelijke instructies geeft, dus zelfs een kind zou ermee kunnen werken. Maar een gedegen EHBO- en reanimatiecursus is voor iedereen eigenlijk een must... Al met al weer een leuke ochtend. Het huiswerk voor de laatste keer is nogmaals besproken: de kinderen mogen samen het uur vullen door ieder een stukje van 10 minuten onderwijs aan de anderen te verzorgen, hoe je dat doet staat je vrij. Ik ben benieuwd...'